A valóság leírása

2016. szeptember 25. 17:41 - Helyzetben

Gyerek és a szülő közötti kommunikáció

A cím már idejét múlta. A gyerek és a szülő közti kommunikáció sajnos már nagyon ritka, egyenlő a nullával.  
Sőt a család szó is kezdi értelmét veszteni és ennek számtalan oka van. Nem kérdés, hogy a világ fejlődik, sajnos ez a fejlődés sok esetben a családokra nézve nem vett túl jó fényt. Két problémát vázolunk fel, az egyik az internet, a másik a gyerek nevelési probléma. De mielőtt belekezdünk, nézzük meg mi folyik ma egy átlagos családnál.
Anya és apa elmegy reggel dolgozni, mikor még a gyerek alszik,persze a pénz és a reggeli elkészítve.
A gyerek elmegy az iskolába, majd az iskola után hazamegy és tanul. Na most ez nem igaz.
Mert előtte a haverokkal kell egy jót játszani, különböző internetes játékokkal. Nagy nehezen ráveszi magát arra, hogy tanulni kéne, majd ha nem is sokat de valamit "tanul". A szülők hazaérnek és szia anyu, szia apu és szia kisfiam vagy kislányom. Ezzel itt be is fejeződik a kommunikáció. A szülök leülnek a gép elé és interneteznek vagy játszanak, mert ugye ez is gyakori manapság.  A szülők már félnek, vagy nem is akarják megkérdezni a gyereküket arról, hogy mi volt az iskolában. Illő lenne a szülőnek tudnia a gyerek mindennapjairól, de lássuk be ez nem mindig van így. Egy fedél alatt élnek és semmi más nem megy végbe, csak az elidegenítés. Családi vacsora és a családi harmónia már kialudt tűz. Nos azt is tudjuk, hogy Magyarországon nagyon nehéz az élet. A szülőknek éjjel nappal dolgozniuk kell azért, hogy a gyermeknek enni tudjanak adni. Ez igaz! De a szabadidőben nem kellene, hanem kell foglalkozni a gyerekkel. Sokszor panaszkodnak a szülők a tanárokra a tanárok pedig a szülőkre. Kinek van Igaza? Szerintem a mérleg nyelve a tanárok felé esik. Az illemre, a köszönésre, a cipő bekötésére,a kabát levételére ne a tanárnak kelljen már megtanítani a gyereket. Szerintem az a szülő dolga. Azáltal, hogy  a szülő és a gyerek eltávolodik egymástól, az nagyon komoly és mondhatjuk súlyos következményeket vonhat maga után. Mesélték, hogy ha régen egy gyerek nem ment haza időben, akkor a szülő tudta, hogy hol keresse a gyereket. Ma ez még véletlenül sincs így. Történik egy eltűnés, vagy ne adj isten egy haláleset. A szülő egyből a facebook és a rendőrség segítségét kéri. A facebookon és a rendőrségen kérdéseket tesznek fel a szülőknek.

Kik a barátai?
Ki lehet a legjobb barátja vagy épp barátnője?
Kedvenc helyei?
Hová mehetett?
Van barátja vagy barátnője?
Észrevett valami furcsa dolgot a gyermekén?

Ezekre egyöntetű és rövid válaszok érkeznek: Nem tudom
És a szülő ül az ágy szélén, simogatva a gyerek fényképét és a könnyektől nem látva, nem tudják segíteni a rendőrség munkáját. És miért nem ? Mert nem foglalkoztak eleget a gyerekkel.

Sajnos sokszor látni, hogy 14-16 éves "gyerekek" isznak, drogoznak és felelőtlen döntéseket hoznak.
Itt is megmutatkozik a szülői behatás. 14-16 éves lányok x cm-es magas sarkúban, talpig sminkben és a ruhát már ne is említsük meg, ami szinte semmi rajtuk. Hatalmas veszélynek vannak kitéve, de ez a szülőket nem érdekli ezek szerint.Kérdezem én mikor fogja érdekelni?
Majd amikor a lányát megerőszakolják ?
Egy adott éjszakán elrabolják?
Vagy bejelenti, hogy terhes vagyok, mert nem védekeztünk álmaim pasijával 15 évesen?

Nem az a megoldás, hogy felpofozom. Hanem ezt megelőzően nevelni kelletett volna.
Vannak szülők, akik mindent meg akarnak adni a gyereküknek. Telefon, számítógép,tablet,divatos ruha és még sorolhatnánk. Nehogy az én gyerekem kilógjon a sorból, csak mert van egy tehetősebb szülő, aki a legdrágább dolgokat veszi meg a gyerekének.

Egy példa:
Iskolában: Mivan te! Nézd ezt a telefont, most kaptam anyukámtól, mocskos gyors és a legújabb a piacon!

Otthon:Anyu!! anyu!! Gáborkának most vettek a szülei új telefont, nagyon nagyon szép és gyors! Én is szeretnék egy olyat, nekem is kell!! 

A szülő fogja és ha két-három vagy akár egy hétig nem esznek is, de megveszi a gyereknek. Csak lehet hogy Gáborka szülei nem minimálbérért dolgoznak, hanem jóval többért és nekik nem kottyan meg az új telefon.
Ma a fiatalok többsége nem tudja, mi az hogy pénzért megdolgozni. Arról ne is beszéljünk, hogy lassan a gyerek a főnök otthon, mert a jogait nagyon tudják s ismerik.
Szülőnek kellene ezeket átgondolnia, mert elvégre ők a szülők. Végül egy másik fontos dolog, az elvált szülők. Sok gyerek éli át ezt és ilyenkor az anya és az apa is mindennel ellátja gyereket, főleg pénzzel,aki bizony él ezzel a lehetőséggel. Attól, hogy elváltak még egy lehetne közösen nevelni a gyereket.
 
A félreértések elkerülése végett: Akiknek nem inge, nem veszi magára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodihelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr2411742419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A valóság leírása
süti beállítások módosítása